Iran Talli

Ira Aaltonen on varsinaista kasvatus- ja myyntitoimintaa rajusti vähentänyt ”vanhan kansan” kasvattaja, joka on myös itse tuonut nuorensa esille ikäluokkakilpailuissa ja näyttelyissä. Tavoitteena on ollut saada nuorille tulos Breeders’ Prize kilpailussa. Iran mielestä se, että kouluttaa ja ratsuttaa nuoret itse sekä kilpailee epäsäännöllisesti kouluratsastuksessa vaativa B -tasolla ja esteillä 110 – 120 cm -tasolla, ei vielä ole tae ammattimaisesta kilpailemisesta ja siksi kilpailuissa on käytettykin tarvittaessa lainakuskeja.Iran kasvateista ovat rataesteillä menestyneet Satu Liukkonen ja Grixie (BP voittaja 2002), Jenny Kainulainen ja Gabriella (BP 2. 2006) sekä Maiju Mallat ja Bessie (BP 6. 2009). Lisäksi uusien omistajiensa kanssa esteillä menestyneitä kasvatteja ovat mm. Gladys – Rosa Ruutsalo (BP 3. 2010) ja Graal – Jenna Yrjövuori (BP 4. 2014). Kouluratsastuksessa Iran tallin kasvattama Chabrio on ollut Maaret Kaajaluoman omistamana ja ratsastamana (BP 2. 2007). Myös Iran tallin kasvattamat suomenhevoset ovat menestyneet, tässä mainittakoon Pelmi ja uusimpana kolmevuotiaiden laatukilpailussa sijouttunut Violin.Tänä vuonna iloa on tuonut neljännen polven oma kasvatti, kolmevuotias ori Dio I (Saint Amour), jonka emälinjassa ovat Dimmy 2807 (Hopalong Cassidy xx), Dora Darling (Arioso) ja vuonna 1987 syntynyt tamma Tosca III. Toscan isänä on Argwohn II ja emänä tuontitamma Donja 834. Ira itse on ratsastanut ja kilpaillut kaikilla Dion emälinjan tammoilla. Dio esiintyi kolmevuotiaana hieman keskeneräisessä kasvuvaiheessa oripäivillä ja oli ruotsalaistuomarin mieleen, vaikka hyväksyntää ei tullutkaan. Uuden omistajan tavoitteet Dion kanssa ovat kenttäratsastuksessa.

Iran mielestä suomalaiselle hevosharrastajalle pitää tarjota toimivia, hyväluonteisia ja terveitä hevosia. Kun jalostukseen käytetään laadukkaita tammoja ja oriita, voi aina välillä kohdalle osua se huippuyksilökin. Ira korostaa järkevää hevoskasvatusta ja kommentoi, että ” Pelkästään huippuyksilöiden tavoittelu ja sivutuotteena hankalaluonteisten tai käyttöä kestämättömien hevosten kasvattaminen – siihen meillä ei Suomen kokoisessa maassa ole varaa!”

Ensi keväänä Iralle syntyy vain yksi varsa Stenographista tammalle Grixie, joten kasvattamisessa ei Iran mielestä voida enää puhua määristä, ainoastaan laadusta. Ira tajoaa edelleen mielellään uusille kasvattajille apua ja konsultointia varsojen ja nuorten hevosten koulutuksessa.


Katso kasvattajan mahdolliset myytävät hevoset näistä linkeistä!

Ota yhteyttä kasvattajaan Iran Talli

www.irantalli.net
p 358400-880342
iran_talli@hotmail.com
Vanha Porvoontie 20 as 4
04600 Mäntsälä

1 + 1 =