Kristiina Keskinen

Hevoset ovat koko ikäni olleet suuri rakkauteni ja suurimpana intohimonani on aina ollut niiden kasvatus.
Ehdottomasti tärkein tammoistani on ollut ruotsalaissyntyinen, upealuonteinen Napolita SWE (Napoleon SWE – Gibraltar, SWB fam. Gowia 12), jonka ostin vuonna 1996 ainoastaan siitoskäyttöön. Se tekii minulle 8 varsaa, joista mainittavimmat ovat I-palkinnon FWB-jalostusori Waltzman 110 (Weltmeyer), vuoden 2007 NHMM-osallistuja Madrigal (Master SWE) sekä edellisen täysveli, USA:han myyty Marquard.

MadrigalNapolitan jälkeläisistä yksi on myös esteoriista. Lados oli tamman leasingille ottaneen henkilön valinta, mutta erinäisten syiden takia tamma päätyikin kantavana takaisin minulle. Tämä tammajälkeläinen Lazzarella osoitti Napolitan olevan monipuolinen periyttäjä sijoittumalla mm. Laatuarvostelussa 5/26 sijalle.

Asuin vuodet 2005-2014 Virossa, jossa minulle syntyi vajaa kymmenen varsaa jotka rekisteröitiin ESH:n kantakirjaan. Näistä hienoisena yllättäjänä pidän varsana Suomeen myymääni Camilloa (Casanova ESH-Nooitgedacht), joka pienestä koostaan huolimatta voitti vuoden 2012 Noviisisarjan finaalin sekä kokonaiskilpailun ja jatkaa nyt kilpailu-uraansa nuoren omistajansa ratsastamana.

Napolitan viimeinen jälkeläinen on silloisen asuinmaani Viron urheiluhevosten kantakirjaan (ESH) rekisteröity Marquard (Master SWE). Marquardin myin 4-vuotiaana sisäänratsastettuna Suomeen ja tästä parin vuoden kuluttua se jatkoi matkaansa USA:n, jossa se Floridasta käsin kilpailee nykyisen omistajansa ratsastamana. Jälkeläistensä ansiosta Napolitalle on myönnetty jalostusarvokirjain A.

Kasvatusurani alkoi oikeastaan jo vuonna 1986 ostamastani FWB-tammasta Valentine 938 (Vincent xx). Sen ensimmäinen varsa Lyndon (Lavallo) syntyi vuonna 1989. Se menestyi hyvin kilparadoilla nuorten hevosten luokissa ollen Breeders´ Prize -kilpailun 3. vuonna 1995 sekä voittaen nykyista Racing- sarjaa vastaavan Kraft Cup -finaalin ja kokonaiskilpailun. Toinen varsani Königin´s Klein (Königin´s Sohn) sijoittui Breeders´ Prize kilpailussa 2. sijalle vuonna 1998. Sen vuotta nuorempi täyssisko Königin´s Kätlin palkittiin Hippoksen näyttelyssä 39 pisteellä. Valentine ei ehkä keveytensä vuoksi edustanut sen aikaisen ratsuhevosen ihannetyyppiä, mutta periytti jalouttaan ja runsasta täyttävertaan onnistuneesti varsoilleen. Jälkeläistensä ansioista Valentinelle myönnettiin jalostusarvokirjain AB. Postuumisti Valentine todettiin myös Trakehner Verbandin puolelta puhtaaksi trakehneriksi ja polveutuvan tuottoisasta tammaperheestä nr. 0092.

Minulle on aikojen kuluessa syntynyt yksittäisiä varsoja myös muista tammoista, mutta nämä kaksi edellämainittua ovat olleet ne kaikkein merkityksellisimmät.

WaltzelleKuuden vuoden tauon jälkeen jatkan pienimuotoista kasvatusta yhdellä tammalla Suomessa FWB-kantakirjaan. Waltzelle on toisen polven kasvattini isänään Waltzman 110. Se on todella hienoluonteinen, raamikas tamma, jolla on erinomainen ratsastettavuus. Tamma on röntgenkuvattu 6-vuotiaana ja sillä on puhdas, kasvuhäiriötön luusto. Waltzellen emä on Elit-palkitusta, GP-tasolla kilpalleesta trakehneroriista Schwadroneur. Emälinjaltaan tamma menee melko pian täysverilinjaan TB-11, josta ovat peräisin mm. puoliverijalostuksessa vahvasti vaikuttaneet täysverioriit Black Sky xx ja Acatenango xx. Waltzelle on kantakirjattu Suomessa I-palkinnolla ja se on kantavana nuoresta KWPN-oriista For Gribaldi (Gribaldi – Michelangelo), varsaa odotellaan syntyväksi kesäkuussa 2015.

Jalostuksessa suurin mielenkiintoni kohdistuu sukuihin ja eri linjojen yhteensopivuuksiin sekä jossain määrin myös linjajalostukseen. Oria valitessani etsin ensisijaisesti tammalle sopivia sukuja, valitsemastani suvusta pyrin löytämään ominaisuuksiltaan sopivimman yksilön, myös oriin omilla ja sen emälinjan jälkeläisnäytöillä on minulle suuri merkitys. Orivalinnassani painoarvoa on myös oriin ulkoisella habituksella sekä sen omilla ja lähisuvun terveystiedoilla. Oriin kilpailutuloksilla ei ole minulle ratkaisevan suurta merkitystä

Runsas ja monipuolinen liikunta, laadukas vapaa heinä ja maltillinen väkirehuruokinta kuuluvat kasvatukseni perusperiaatteisiin. Nykyisin hevoseni asuvat pihatossa ja ulkoilevat ympäri vuoden oman halunsa mukaan. Tarkoituksenmukainen loimitus takaa sen, että ne viihtyvät säällä kuin säällä paljon ulkona, liikkuvat tasaisesti ympäri vuorokauden ja ovat fyysisesti hyväkuntoisia sekä mieleltään tasapainoisia. Hyvän perushoidon lisäksi kaikki ratsastusikään asti omistuksessani olevat hevoset menevät sisäänratsutukseen vain ehdottoman taitaville ja kokeneille ammattilaisille. Tämä takaa sen, että ne saavat hevosta kuunnellen rakennetun, kestävän pohjan ja vahvan luottamuksen ratsastajaan. Tästä on sitten hyvä ei-ammattilaisenkin jatkaa.


Katso kasvattajan mahdolliset myytävät hevoset näistä linkeistä!

Ota yhteyttä kasvattajaan Kristiina Keskinen

Tel. +358-400 614615
kristiina.keskinen@gmail.com

15 + 1 =