Eeva-Liisa Penttilä, KS-Talli

KS-Tallilla on kasvatettu FWB-ratsuhevosia lähes 30 vuotta. Eeva-Liisa Penttilän ja Esko Muttosen työn tavoitteena on kasvattaa laadukkaita urheiluhevosia. KS-hevoset ovat kyvykkäitä ja kestäviä kilpahevosia, joilla on yhteistyöhaluinen luonne.

Oman kasvatuksen lisäksi pidämme suosittua oriasemaa ja tarjoamme tammanomistajille varsotuspalvelua ja varsojen täysihoitoa. Hyvät yhteistyökumppanit ja tyytyväiset tammanomistajat tekevät oriasematoiminnasta erittäin palkitsevaa ja mielihyvää tuottavaa. Olemmekin panostaneet siemennettävien tammojen hyvinvointiin monin tavoin. Meillä on muun muassa laajat ja hyvin hoidetut laitumet, eläinlääkäri suorittaa huolellisen kiiimakontrollin ja varsomisvalvonta on ensiluokkaista. Jalostusoriiden hankinnassa teemme yhteistyötä Sammaliston oriaseman kanssa, joka tuo laadukkaita jalostusoreja pääasiassa Saksasta. Tammoja oriasemallamme vierailee vuosittain yli 100.

Königin’s Sohn KS:stä kaikki alkoi

Ensimmäinen oma kasvattini on vuonna 1985 syntynyt ori Königin’s Sohn KS (Argwohn II – Götz). Tämä aikansa menestystamma Trixien orivarsa teki minusta ratsuhevoskasvattajan! ”Kotteri” hyväksyttiin 3-vuotiaiden oriiden esitarkastuksessa ja palkittiin I-palkinnolla. Oritesti I:n ja II:n se läpäisi 4-vuotiaana loistavin arvosanoin Esko Muttosen esittämänä, ja hyväksyttiin jalostuskäyttöön viideksi vuodeksi I-palkinnolla. Königin’s Sohn jätti yhteensä 220 jälkeläistä ja on palkittu korkeimmalla mahdollisella jalostusarvokirjaimella A erinomaisesti menestyneiden jälkeläisten perusteella. Siitosuran ohella ”Kotteri” kilpaili 12 ehjää kilpailukautta Esko Muttosen ratsastamana yltäen aina kansalliselle 150 cm:n tasolle saakka.

Ratsuhevoskasvatus on Königin’s Sohn KS:n ansiosta vienyt minut mukanaan. Omien kasvattien menestys kansallisella ja kansainvälisellä tasolla on tuottanut paljon iloa. Kansainvälisestikin vaikealla tasolla ovat menestyneet kantaori Königin’s Sohn KS:n lisäksi sen pojat: kouluratsastuksessa Königs Kronos KS (ei. Waidmannsdank xx) ja esteratsastuksessa Konstantinos KS (ei. Colombo) sekä kouluratsastuksessa USA:n myyty, Königin’s Sohnin ”pikkuveli” Grundstern KS (Grundstein II – Götz). ”Kotterin” tytär Verona KS (Voltaire -Colombo) on menestynyt kansallisella 140cm:n tasolla.

Oriasema

Oriasematoiminta alkoi pienimuotoisesti Königin’s Sohn KS:n suosion myötä vuonna 1990. Ensimmäinen ulkopuolinen ori Königin’s Sohn KS:n rinnalle oli holsteinerori Chablis (Cor de la Bryere – Ramiro), joka astui oriasemallamme kaksi menestyksekästä kautta ja sitä käytettiin yli 100 tammalle. Ori oli Suomen suosituin ratsuori kaudella 1998.

Seuraava leasing-ori oli oldenburgilainen Fair Play (Freiherr – Bonjour), joka astui suosittuna jalostusoriina kaksi kautta KS-Tallin oriasemalla. Myös Fair Play oli ensimmäisellä kaudellaan Suomen käytetyin ratsuori. Tämän jälkeen KS-Tallilla astui nuori FWB-ori Waltzman (Weltmeyer – Napoleon). Seuraava ori olikin sitten Kyra Kyrklundin menestyshevonen, SWB-ori Master (Ceylon – Maraton), joka sai peräti 68 tammaa ja oli kauden käytetyin ori Suomessa.

Masterin kausien jälkeen KS-Tallin oriasema aloitti yhteistyön Markus Lindblomin omistaman Sammaliston oriaseman kanssa. Sammaliston oriaseman oreista KS-Tallilla on vaikuttanut mm. Sternkönig OLD (Sandro Hit -Coriano) ja Quali Quanti HOLST (Quantum – Silvester) sekä kaksi kautta Quasto HOLST (Quidam’s Rubin – Corrado I) sekä Quanikos OLD (Quarterback – Granikos), Quel Chanel OLD (Quality – Landor S) ja Fernet OLD (Furst Heinrich – Big Labionics). Kaudella 2014 KS-Tallin oriasemalla astui Concreto HOLST (Contender – Calando I), joka oli 67 siemennetyllä tammalla Suomen käytetyin ratsuori. Tämän rinnalla astui samalla kaudella Lissabon OLD (Lordanos – Landor S), joka oli 65 tammalla toiseksi suosituin Suomessa. Niiden rinnalla käytössä oli myös oma kasvattimme, FWB-ori Königs Kronos KS (Königin’s Sohn KS – Waidmannsdank xx).

Tammojen tiinehtyminen ja onnistuneet varsomiset tärkeää

KS-Tallilla tehdään kaikki voitava tammojen tiinehtymisen eteen. Asiantunteva eläinlääkäri tutkii tammat kolme kertaa viikossa ja oikea siemennysajankohta määritellään tarkasti. KS-Tallilla onkin saavutettu erinomainen tiinehtyvyys. Oriasematoiminna lisäksi KS-Talli tarjoaa tammanomistajille asiantuntevaa ja valvottua varsotuspalvelua. Tämän mahdollistavat modernit varsomishälyttimet, ternimaidon analysointilaite sekä pakastettu ternimaito. Lisäksi kaikille vastasyntyneille varsoille tehdään vasta-ainemääritys ja eläinlääkäri antaa niille tarvittaessa plasmaa. Näillä toimenpiteillä on pystytty ehkäisemään varsahalvaukset kokonaan.

Omien hevosten lisäksi KS-Tallilla on täysihoidossa siitostammoja ja eri-ikäisiä varsoja.

KS-Talli sijaitsee luonnonkauniissa maalaismaisemassa Hauholla (150 km Helsingistä). Tilalla on 25 hevosen talli ja 3 pihattoa. Aidattuja laitumia on hevosille varattu 40 ha.

KS Tallilla on jatkuvasti myytävänä eri-ikäisiä laadukkaita FWB-hevosia.

Eeva-Liisa Penttilä ja Esko Muttonen


Katso kasvattajan mahdolliset myytävät hevoset näistä linkeistä!

Ota yhteyttä kasvattajaan KS- talli

Luopioistentie 1527
14930 Sappee
0400- 888130 Eeva-Liisa & 0400-484384 Esko

www.kstalli.fi
eevaliisa.penttila@aina.net

8 + 15 =