RiverbankHorses Marjo Vainikka

Siitostoiminnassani käytän ensisijaisesti hyvillä rakennearvosanoilla palkittuja ja urheilukäytössä menestyneitä tammoja. Tammani polveutuvat estepohjaisista emälinjoista, koska rohkeus ja yritteliäisyys, vahvat jalat, hyvä laukka ja takaosan voimakkuus ovat lajista riippumatta suoritushevosen tärkeimpiä ominaisuuksia. Mielenkiinto ja rakkaus varsoihin ja nuoriin hevosiin syntyi jo nuorena kasvattajalla työskennellessäni. Kasvatustoiminnan lisäksi valmentaudun aktiivisesti kouluratsastuksessa sekä valmennan myös itse. Käyn säännöllisesti katsomassa nuorten hevosten mestaruuskilpailuja, jotta minulla säilyy omakohtainen käsitys siitä, millaisia suorittajia eri sukulinjoista tulee. Matkustan vuosittain seuraamaan useiden eurooppalaisten pääkantakirjojen oripäiviä ja eri oriasemien tarjontaa. Itse edustan Suomessa saksalaisen Gestut Sprehe -oriasemaa. Oriina käytän pääsääntöisesti saksalaisia ja hollantilaisia oriita. Valitsen oriin aina tamman ominaisuuksien ja suvun perusteella kantakirjasta riippumatta. Uskon nopeaan kehitykseen ja vahvoihin linjoihin ja siksi käytän vanhempien orien rinnalla myös nuoria oriita niiden ensimmäisten varsojen synnyttyä. Tavoittelen kasvateilleni n. 30 – 40 % prosentin täysiveriastetta. Käytän jonkun verran trakehneroreja sekä täysiverisyyden että myös trakehnerien notkeuden vuoksi. Riverbank -hevoset ruokitaan laadukkaalla heinällä sekä hollantilaisilla Van Corp the Best -rehuilla. Alle kolmevuotiaat viettävät pitkän laidunkautensa isoilla virikkeellisillä laitumilla, joille hevoset voivat vapaasti kulkea pihatoista. Nuoret hevoset ulkoilevat laitumilla läpi vuoden ja tulevat talvisin nukkumaan lämpimään talliin.

Ensimmäinen Riverbank Horses kasvatti – 2006 syntynyt Riverbank Expensive (Riant KWPN – Come Back II Holst.) – jatkaa siitostoiminnassa DWB-kantatammani Cleo II :n linjaa. Expensive on yksi harvoista nelinkertaisista Kyvyt Esiin -finalisteista. Tamma selvitti tiensä finaaliin sekä askellajeissa että esteissä niin kaksi- kuin kolmevuotiaanakin. Expensiven ensimmäinen varsa, vuonna 2010 syntynyt orivarsa San Riant, alkuperäiseltä nimeltään Riverbank Sancreo, on ensimmäinen eurooppalaiseen pääkantakirjaan hyväksytty FWB-ori. San Riant (San Amour OLD – Riant KWPN) oli vuonna 2012 Oldenburgin oripäivien viidenneksi kallein kouluori ja se myytiin saksalaiselle Gestut Sosath:n oriasemalle. Nykyisin ori vaikuttaa USA:ssa ja on kilpaillut kansainvälisesti Small Tour-tasolla kouluratsastuksessa. San Riantin vuonna 2016 syntynyt 3/4 osa sisar Riverbank Sarouche (Santo Domingo OLD – Riant KWPN) palkittiin European Breeding Event Finland:n Oldenburg-maitovarsoista 3. parhaaksi ja se on sijoittunut 2.sijalle Nuortenhevosten Championaatissa 2-vuotiaana ja Kyvyt Esiin askellajifinaaleissa 2- ja 3-vuotiaana sekä palkittu parhaana 3-vuotiaana Kasvattajapäivillä 2019. Samasta Cleo II:n emälinjasta on myös vuoden 2016 Oldenburg Sattel Körungin esitarkastuksen läpäissyt Mist of Titanium (Millennium – Diamonit – Come Back II), joka on kilpaillut menestyksekkäästi Emma Kanervan kanssa Saksassa St George -luokissa ja sijoittunut Bundechampionin pikkufinaalissa 6-vuotiaana.

Vuosittain syntyy yhdestä kolmeen Riverbank-varsaa. Vuoteen 2019 mennessä maailmaan on syntynyt yhteensä 25 kasvattiani. Aloittaessani kasvatuksen vuonna 2006 kaikki kolme kantatammaani olivat mukana Suomen Hippoksen tammahankkeessa, johon valittiin parikymmentä sen hetken parasta urheilukäytössä jo menestynyttä nuorta tammaa. Monet tammoistani sisään ratsastetaan ja siemennetään kolmivuotiaana. Ensimmäisen varsan perusteella päätän jatkavatko ne siitostammana vai urheiluhevosena. Siitokseen valitsen kantatammalinjoistani jalostusmielessä parhaat yksilöt. Tammoistamme vuonna 2008 syntynyt Riverbank Sanrose (Sancisco OLD – Lorentzo AES) valittiin parhaaksi FWB-askellajihevoseksi Laatuarvostelussa vuonna 2013. Se sijoittui neljänneksi 5-vuotiaiden kouluhevosten FWB-Championaatissa, vaikka oli edellisvuonna varsonut. Vuonna 2016 Sanrose debytoi kansainvälisellä tasolla hyvällä menestyksellä Prix St Georg ja Intermediaire -luokissa ja oppi ennen myyntiään myös Grand Prix -liikkeet. Tämä Sanrosen 2012 syntynyt tammavarsa Riverbank FürstBallerina (Fürstenball OLD) oli vuoden 2015 Kasvattajapäivillä paras 3-vuotias sekä koko näyttelyn Best In Show III. Vuonna 2017 se oli Pacelli Cupin 3. ja voitti askellajihevosten Laatuarvostelun ja edustaa 1.palkinnon tammojamme jo kolmannessa polvessa. Samaa tammalinjaa edustava 2011 syntynyt Riverbank Tiffany (L’Espoir OLD – Damsey Hann.) voitti kantakirjasta riippumattoman kolmevuotiaiden askellajiluokan Nuorten Hevosten Festivaaleilla vuonna 2013 tuloksella 82,8 %, vaikka esiintyminen oli vasta tamman 25. ratsastuskerta. Vuonna 2016 Tiffany voitti nuorten hevosten Pacelli Cupin ja kaikki osallistumansa kilpailut mukaan lukien askellajihevosten laatuarvostelun sekä kvaalasi myös FEI World Dessage Championship for Young Horses -kilpailuun Hollannin Ermeloon. Vuonna 2018 Riverbank Tiffany voitti FWB-yhdistyksen arvostetun Breeders’ Prize palkinnon. Se on voitokkaasti kilpaillut M-tasolla myös Saksassa sekä Ruotsissa.

Vuonna 2010 syntynyt kasvattini Riverbank Farbenfroh (Furst Fugger OLD – Diamond Hit OLD) oli kolmanneksi paras kaksivuotias askellajihevonen vuoden 2012 Kyvyt Esiin -finaalissa ja kolmanneksi paras askellajihevonen Laatuarvostelussa vuonna 2014. 5-vuotiaana se edusti FWB-hevosia FEI World Dessage Championship for Young Horses -kilpailuissa Saksan Verdenissä. Emälinjasta on myös useita Euroopassa menestyneitä kilpahevosia mm FEI:n U25 luokissa hyvin menestynyt Di Sandro (Farbenfroh:n emän veli).

Uusimman tammalinjani edustaja Filia de Riverbank (Finest OLD – Swarovksi OLD) teki tammatestinsä 4-vuotiaana Saksassa ja valittiin 460 tammasta 32 parhaan joukkoon ja sai osallistumisoikeuden Rastedessa pidettävään Elite Mare Show:hun. Suomessa se oli 3-vuotiaana Kyvyt Esiin -finaalissa 3. paras askellajihevonen kuten myös 3-vuotiaiden askellaji-Championaatissa.


Katso kasvattajan myytävät hevoset näistä linkeistä!

Ota yhteyttä kasvattajaan RiverbankHorses

6 + 4 =