FWB kilparatsuna

Laadukkaat FWB-kilpahevoset syntyvät kansainvälisesti tunnetuista suorituslinjoista. Kansainvälisissä kilpailuissa näemme FWB-hevosia koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa sekä valjakkoajossa. Vuoden 2014 MM-kilpailuissa kilpailivat kouluratsastuksessa FWB Donnperignon (i. Donnerhall, ei. Mozart II, kasv. Pekka Räsänen), esteratsastuksessa FWB Emmanuel (i. Carano, ei. Capital, kasv. Kimmo Kinnunen) ja valjakkoajossa FWB El Carillo (i. Electro, ei. Calypso II, kasv. Anna-Maija & Jouni Heikinheimo).

FWB-hevonen on laadukas
Suomessa kasvatetaan hevosia kansainvälisesti tunnetuista sukulinjoista. Suomessa astuu vuosittain laadukkaita oreja ja Euroopan parhaat oriit ovat melko vapaasti käytettävissä FWB-kasvatuksessa, jolloin FWB-hevosten takaa löytyvät samat huippuperiyttäjät kuin Euroopan menestyneimmistä kantakirjoista. Siitostammat ovat usein joko hyväsukuisia, moderneja nuoria tammoja, jotka varsovat kerran ennen omaa kilpailu-uraansa tai jo kilpailukentillä menestyneitä vanhempia tammoja.

FWB-hevonen koulutetaan varsasta kisahevoseksi
Suomessa on hieno Ratsujalostusliiton, Suomen Hippoksen ja Suomen Ratsastajainliiton kehittämä polku varsasta kilpahevoseksi. Usein varsa osallistuu maitovarsana ja 1-vuotiaana näyttelyihin ja saa näin jo pienenä kokemusta matkustamisesta ja kilpailuareenoista. 2- ja 3-vuotiaat voivat osallistua näyttelyiden lisäksi Kyvyt Esiin -tapahtumiin, joissa arvostellaan hypyt irtohypytyskujassa ja askellajit vapaana tai taluttaen. 4-vuotiaille on oma Noviisi -kilpailusarja ja syksyllä järjestettävä 4-vuotiaiden pääkilpailu Laatuarvostelu. 5-vuotiaille on Racing -ikäluokkakilpailuiden lisäksi jokakesäinen Ratsujalostusliiton Derby -kilpailu. Samassa Nuorten Hevosten Festivaali -tapahtumassa 6-vuotiaat hevoset kilpailevat koulu- sekä esteratsastuksessa Breeders’ Prize -palkinnosta, joka on yksi Suomen suurimmista kilparatsastuksen vuosittaista rahapalkinnoista. 7-vuotiaat hevoset kilpailevat jo melko vaativissa Racing -kilpailuissa harjoitellen kohti isoimpia kansallisia ja kansainvälisiä luokkia. Joka vuosi parhaat 5-7-vuotiaat estehevoset kutsutaan hyppäämään Helsingin World Cup -osakilpailun (CSIW5* Helsinki International Horse Show) yhteydessä hypättävään nuorten hevosten kilpailuun. Siellä nuoret hevoset pääsevät hyppäämään kansainväliselle kilpailuareenalle ratsastuksen maailmantähtien silmien alle.
Nuoret varsoneet tammat saavat oikeutetusti tasoitusta ja useimmissa kilpailuissa varsonut tamma saa osallistumisoikeuden vuotta itseään nuorempien luokkaan. Esimerkiksi Breeders’ Prize on avoin 6-vuotiaille hevosille ja varsoneille 7-vuotiaille tammoille.

FWB-hevosella on mahdollisuus päästä jo nuorena kansainvälisille kilpailukentille
World Breeding Federation for Sport Horses (WBFSH) on yhdessä FEI:n kanssa järjestänyt Nuorten Hevosten Maailmanmestaruuskilpailut koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa vuodesta 1992. Kouluratsastuskilpailut järjestetään Verdenissä Saksassa, estekilpailut Lanakenissa Belgiassa ja kenttäratsastuskilpailut Le Lion d´Angersissa Ranskassa.
Nuorten Hevosten Maailmanmestaruuskilpailuissa on FWB-kantakirjalla vuosittain kaksi paikkaa 5- ja 6-vuotiaiden ikäkategorioissa sekä koulu- että esteratsastuksessa. Kenttäratsastuksessa FWB-kantakirjalla on kolme paikkaa 6-vuotiaissa ja kaksitoista paikkaa 7-vuotiaissa.
Monesta kantakirjasta Nuorten Hevosten Maailmanmestaruuskilpailuihin pääseminen on hyvin vaikeaa, mutta vaikka Suomessa on vuosittain useita karsintarajan ylittäneitä ratsukoita, pitkän matkan ja korkeiden matkakustannusten takia kaikki kvaalautuneet eivät ole halunneet lähteä kilpailuun. Näin useimmiten kaikki halukkaat karsintarajan ylittäneet ratsukot ovat myös pääseet osallistumaan itse kilpailuihin. Kilpailut ovat kantakirjojen väliset, joten Suomi voi lähettää kilpailuun FWB-hevosen myös ulkomaalaisen ratsastajan kanssa!

FWB-hevonen on kasvanut Suomessa
FWB-hevosen koko historia on selvitettävissä. Voit käydä tutustumassa olosuhteisiin, joissa kilpahevosesi on kasvanut. Suomessa siitostammat, varsat ja nuoret hevoset madotetaan ja rokotetaan säännöllisesti, niiden kaviot vuollaan ja hampaat raspataan tasaisin väliajoin, niiden ruokinta lasketaan tarkasti ja pienetkin vammat hoidetaan tehokkaasti. Kun varsa on hoidettu ja ruokittu asiallisesti pienestä pitäen, on sillä paremmat edellytykset terveeseen ja pitkään kilpahevosen uraan.

Lue myös kuuluisien FWB-hevosten menestystarinat.