Chauvinist Z

Lia Lammin kasvattama Chauvinist Z nousi Piia Pantsun ratsastamana kansainväliseen menestykseen esteratsastuksessa.

Hollantilaista alkuperää
Chauvinist Z:n elämälinja pohjautuu hollantilaiseen puoliverilinjaan numero 130. Chauvinistin emä on hannover tamma Antilly Z (Alme Z – Jasper) on Suomessa kantakirjattu I-palkinnolla ja AB-palkittu jälkeläisistään. Chauvinistin lisäksi Antilly Z on jättänyt neljä muuta varsaa, joista kaikki ovat kilpailleet menestyksekkäästi esteradoilla ja menestyneet myös arvostelutilaisuuksissa.

Antilly Z pärjäsi myös itse Ery Rosendalin kilpailemana esteradoilla, saavuttaen muun muassa kaksi PM-hopeaa sekä kolme pronssia, kaksi nuorten PM-kultaa, Nuorten EM 4.sijan, sekä useita muita sijoituksia kansainvälisiltä 160cm radoilta. Antilly Z on myös palkittu suorituksistaan Suomessa korkeimmalla mahdollisella suoritusmerkinnällä.

Chauvinist Z:n isä on holsteiner ori Carthago Z, joka kilpaili Jos Lansikin kanssa menestyen kansainvälisillä 160cm radoilla. Jos Lansikin kanssa Carthago Z kilpaili sekä Atlantan että Sydneyn olympialaissa. Carthago Z on yksi merkittävimmistä estejalostukseen vaikuttaneista oreista, jonka jälkeläisiä näkee kansainvälisillä gp-radoilla.

Menestystä varsasta lähtien
Chauvinist Z syntyi vuonna 25.4.2000 Alankomaissa. Chauvinist Z on rekisteröity sekä FWB-kantakirjaan että Zangersheide kantakirjaan. Aikoinaan tuplarekisteröiminen kahteen eri kantakirjaan oli mahdollista. Chauvinist Z tuli jo varsana emänsä mukana takaisin Suomeen.

Suomessa Chauvinist Z osallistui Suomessa järjestettäviin nuorten hevosen arvostelutilaisuuksiin. Kasvattajapäivillä 2001 Chauvinist valittiin parhaaksi vuoden ikäiseksi orivarsaksi. Seuraavan vuonna kasvattajapäivillä Chauvinist palkittiin myös I-palkinnolla ja rakenne arvioitiin 40 rakennepisteen arvoiseksi. Chauvinist osallistui myös samana vuonna Kyvyt Esiin-finaaliin, jossa se arvioitiin ikäkautensa lupaavimmaksi hevoseksi esteissä ja kouluratsastuksessa.

Chauvinist osallistui vuonna 2003 Oripäiville, mutta ei tullut hyväksytyksi. Oripäivien jälkeen nelivuotiaana Chauvinist Z muutti Alankomaihin Dion van Grosenin valmennukseen. Päätavoitteena kaudella oli osallistua nuorten hevosten MM-kilpailuihin Zangersheidessa, jossa Chauvinist Z hyppäsi puhtaita ratoja. Samaisena vuonna 2005 Chauvinist Z hyväksyttiin myös AES-kantakirjaan ja sai pian rajattoman astutusluvan. Vuonna 2006 Chauvinist Z hyppäsi menestyen 130cm luokkia ja päätavoitteena kaudella oli edellisen vuoden tavoin nuorten hevosten MM-kilpailut. Chauvinist Z osallistui nuorten hevosten MM-kilpailuihin vuonna 2006 ja sijoittui sijalle 99. 203 lähtijän joukossa.

Vuonna 2007 Chauvinist Z osallistyi Niclas Aromaan ratsastamana Suomen oripäiville. Chauvinist Z hyväksyttiin Suomessa FWB-kantakirjaan 33 rakennepisteellä. Chauvinist Z sai erikoisluvan suvun ja suoritusten perusteella kolmelle vuodelle. Chauvinistia ei kuitenkaan tarjottu jalostukseen. Astutuslupa FWB-kantakirjassa päättyi vuonna 2009. Chauvinistilla on neljä jälkeläistä, joista kaksi on syntynyt Suomessa ja kaksi on syntynyt Alankomaissa.

Suomalaisen ratsastajan ykköshevoseksi
Vuonna 2007 Chauvinist Z kilpaili ruotsalaisen Fred Jönssonin ratsastamana menestyksekkäästi 130-145cm luokkia. Seuraavana vuonna Chauvinist Z siirtyi Piia Pantsun ratsuksi, jossa se nousi nopeasti Pantsun ykkösratsuksi. Kahdeksanvuotiaana Chauvinist Z siirtyi 150cm radoille, jossa se menestyi. Chauvinist Z voitti muun muassa neljän tähden Bratislavan GP-luokan ja sijoittui yhdeksänneksi maailmancupin Itä-Euroopan liigassa. Samaisena vuona Helsinki International Horse Showssa Chauvinist debytoi 160cm radoilla.

Seuraavalla kaudella vuonna 2009 Chauvinist ja Pantsu sijoittuivat yli kaksikymmentä kertaa kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa 150cm tasolla. Samana vuonna Chauvinist Z palkittiin Suomessa korkeimmalla mahdollisella suoritusluokalla.

Ruotsista Italiaan
Chauvinist Z siirtyi kaudella 2011 Stephex myyntitallille, jossa Nina Fageström kilpaili sillä muun muassa Global Champions Tourilla. Chauvinist Z myytiin lopulta Italiaan samaisena vuonna. Ratsastajaksi Chauvinistille tuli italialainen Paolo Cannizzaro, jonka kanssa Chauvinist on kilpaillut 130-140cm luokkia.

Kuvat Leila Kinnari-Wahren ja Leena Kahisaari