Arctic Aurora Borealis

Liisa Pelttarin kasvattama FWB-ruuna Arctic Aurora Borealis kilpaili usean vuoden ajan kansainvälisillä kilpailuareenoilla ruotsalaisen Peder Fredricsonin kanssa. Kimo ruuna oli ensimmäinen FWB-hevonen, joka osallistui esteratsastuksen MM-kilpailuihin.

Ruotsalaista alkuperää
Arctic Aurora Borealiksen emälinja edustaa ruotsalaista kasvatusosaamista ja sen alkuperä pohjautuu täysiveritammaan Cyclon xx (Hurricane xx – Bellacose xx) ja sen edustamaan täysiverilinjaan numero 11. Arctic Aurora Borealiksen emä on ruotsalainen tamma Little Fair (Almeto Z – Maraton), jonka ainoa jälkeläinen AAB on. Little Fair syntyi Ruotsissa vuonna 1995, josta se tuotiin Suomeen vuonna 1996. Little Fairilla on kilpailtu menestyksekkäästi Suomen kansallisella 140cm tasolla. Little Fair on muun muassa voittanut nuorten esteratsastuksen SM-kultaa vuonna 2008.

Arctic Aurora Borealiksen emälinja on tuottanut myös Ruotsissa useita kansallisella tasolla kilpailevia hevosia. Emänemä Fair Mare (Maraton – Prince Fair xx) on Ruotsissa AB-palkittu jälkeläisistään. Samasta emälinjasta polveutuu myös Ruotsissa hyväksytty ori Tutanchamon 1079 (Chapman – Ceylon).

Arctic Aurora Borealiksen isä on legendaarinen holsteinerori Corrado I. Isäoriksi valikoitui Corrado I Holsteiner Verbandin suosituksesta. Corrado I on itse kilpaillut menestyksekkäästi kansainvälisellä tasolla esteratsastuksessa Franke Sloothaakin ratsastamana. Tämän lisäksi Corrado I on erinomainen periyttäjä, joka periyttää jälkeläisilleen erinomaista hyppykykyä. Tästä johtuen Corrado I:n jälkeläisiä näkee kansainvälisillä kilpailuareenoilla. Yksi kuuluisimmista jälkeläisistä on Clinton, joka kilpaili menestyksekkäästi Dirk Demeersmanin kanssa Ateenan olympialaisissa.

Pohjoisen Suomen kasvatti
Arctic Aurora Borealis syntyi 16.6.1999 Rovaniemellä. Kolmivuotiaana AAB näytettiin Suomessa oripäivillä, mutta ei tullut hyväksytyksi. Tuolloin ori sai rakennearvostelussa 33 pistettä. Arctic Aurora Borealis kehittyi hitaasti, mutta osoitti jo varsasta asti omaavansa hyvän estekapasitetin. Kasvattaja Liisa Pelttari otti yhteyttä ruotsalaiseen hevoskauppiaaseen Royne Zettermaniin hevosen ollessa kuusivuotias ja AAB muutti Ruotsiin seitsemänvuotiskeväänään.

Ruotsalaisen ratsastajan huippuratsu
Astrid Ohlin osti Arctic Aurora Borealiksen vuonna 2008 ja pian hevonen päätyi ruotsalaisen Peder Fredricsonin ratsastettavaksi. Ratsukko kilpaili yhdessä kansainvälisellä tasolla yhteensä 103 starttia ja kuului useana vuonna Ruotsin maajoukkueeseen. Fredricson ja Arctic Aurorea Borealis osallistuivat useisiin Nations Cupin ja World Cupin osakilpailuihin. Vuonna 2010 ratsukko osallistui Lexingtonissa ratsastuksen MM-kilpailuihin. Vuonna 2012 Nations Cupin osakilpailussa Arctic Aurora Borealis kaatui pahasti. Pian tämän jälkeen hevonen myytiin tanskalaiselle Linnea Ericssonille.

Takaisin Suomeen
Tanskalainen Linnea Ericsson ei ehtinyt kilpailla Arctic Aurora Borealiksella lainkaan kun huomattiin, että vaativa kilpahevosenura oli vaatinut veronsa. Arctic Aurora Borealis palasi takaisin kasvattajalleen Rovaniemelle keväällä 2013. Hevosen omistaja Astrid Ohlin lahjoitti hevosen takaisin kasvattajalleen. Tällä hetkellä Arctic Aurora Borealis viettää eläkepäiviään Pohjois-Suomessa.

Kuva Leila Kinnari-Wahren