Donnperignon

Pekka Räsäsen kasvattama Donnperignon on yksi parhaiten menestyneimmistä FWB-hevosista kouluratsastuksessa. Atleettinen maksanrautias ruuna on nostanut ratsastajansa Christop Koschelin ja Anna Kaszprazikin menestykseen.

FWB-kasvatustyötä neljännessä polvessa
Donnperignonin emälinja on suomalaista pitkäjänteistä kasvatustyötä parhaimmillaan.

Donnperignonin emälinja pohjautuu hannoverilaiseen tammaan Dania (Darwin – Afghane), joka tuotiin Suomeen vuonna 1977 Marja Haulan toimesta.

Dania polveutuu hannoverilaisesta emälinjasta 2191110, joka tunnetaan myös nimellä Schurma. Dania varsoi Suomessa neljä varsaa, joista yksi oli tamma Pepping, jonka isä oli hannoverilainen ori Pentagon (Pericies xx – Jurriaan). Pepping on jälkeläisistään A-arvokirjaimella palkittu tamma, joka varsoi kahdeksan varsaa. Varsoista ensimmäinen on tamma nimeltä Dascha, joka on Suomessa jalostuksessa vaikuttaneen KWPN orin Domplatzin (Saluut – Lucky Boy xx) jälkeläinen. Dascha on jälkeläisistään myös A-arvokirjaimella palkittu kantakirjatamma, jolla kahdeksan jälkeläistä.

Donnperignonin emä Montserrat on Daschan toinen varsa, jonka isä on FWB-jalostusta edustanut Mozart II (May Sherif – Lansiär). Montserrat on Marja Haulan kasvatustyön tulosta kolmannessa polvessa. Montserrat on kantakirjattu I-palkinnolla vuonna 2006 ja se on kilpaillut kouluratsastuksessa vaativa B – tasolla. Donnperignonin lisäksi Montserrat on varsonut kolme muuta varsaa.

Donnperignonin isä on legendaarinen oldenburg ori Donnerhall (Donnerwetter-Markus), joka on jättänyt useita menestyneitä kilpahevosia kilpailuareenoille. Tämän lisäksi Donnerhall on vaikuttanut erittäin paljon kouluhevosten jalostukseen ympäri maailmaa. Isäorina Donnerhall on yksi menestyksekkäimmistä. Donnerhall on hallinnut useampana vuotena WBFSH:n ranking tilastoja parhaana isäorina kilpahevosille.

Tie kohti menestystä
Donnperignon syntyi 17.5.1999 Espoossa. Donnperignon muutti Suomesta Saksaan jo nuorena varsana Jenny Erikssonin luokse kasvamaan ja koulutukseen. Saksassa Donnperignon osallistui ZfdP – kantakirjan oripäiville, mutta ei tullut valituksi. Pian oripäivien jälkeen Donnperignon myytiin saksalaiselle kouluratsastajalle Christoph Koschelille vuonna 2003, joka koulutti Donnperignonin kohti koulumaailman terävintä kärkeä.

Koschelille Donnperignon tai Pepe kuten Koschel sitä kutsui, oli nuoresta hevosesta lähtien ainutlaatuinen hevonen. Koschel on kertonut Donnperignonin olleen ainutlaatuinen persoonallisuus, joka on kiintynyt ihmisiin ja on erittäin luotettava. Koschelin mukaan Donnperignonilla oli korkea työmoraali, jonka vuoksi se oli helppo kouluttaa.

Donnperignon ja Koschel osallistuivat kilpailu-uran alussa Verdenissä nuorten hevosten MM-kilpailuihin. Tämän jälkeen Donnperignon nousi tasaisesti kohti kouluratsastuksen huippua Koschelin pitkäjänteisen työn tuloksena. Vuonna 2010 Saksan koulumestaruuksissa Donnperignon saavutti ratsastajansa kanssa pronssia kür ohjelmassa. Tämän jälkeen samaisena vuonna Donnperignon voitti Koschelin ratsastamana kouluratsastuksen MM-kilpailuissa Lexingtonissa joukkue pronssia yhdessä muun Saksan joukkueen kanssa. Donnperignonin oma menestys MM-kilpailuissa oli myös vakuuttavaa ja se sijoittui kaikissa kolmessa osa-alueessa kymmenen parhaan ratsukon joukkoon.

Vuonna 2011 Donnperignon voitti Saksan mestaruuden kouluratsastuksessa. Menestys jatkui myös EM-kilpailuissa Rotterdamissa, jossa Donnperignon voitti joukkue hopeaa. Tämän lisäksi Donnperignon ja Koschel kilpailivat menestyen Grand Prix luokissa sijoittuen ja voittaen. Ratsukko oli parhaimmillaan FEI:n maailmanlistalla kymmenen parhaan joukossa.

Donnperignonista muodostui pian Koschelille yksi tärkeimmistä hevosista, joka vei Koschelin aina kouluratsastuksen huipulle.

Saksasta Tanskaan edelleen menestyen
Tanskalainen Kasprzakin perhe osti Donnperignonin vuonna 2011 pian EM-kilpailuiden jälkeen. Donnperignonin ratsastajaksi nousi Anna Kasprzak, yksi Tanskan lupaavimmista nuorista kouluratsastajista. Kasprzak ja Donnperignon aloittivat yhteisen uran alle 25-vuotiaiden kilpailusarjasta, mutta nousivat pian GP-tasolle.

Donnperignon ja Kasprzak edustivat Tanskaa Lontoon olympialaisissa vuonna 2012. Donnperignon sijoittui kaikissa osa-alueissa uuden ratsastajansa kanssa 20. parhaan joukkoon. Vuonna 2012 Donnperignon yhdessä Kasprzakin kanssa kiersivät kouluratsastuksen world cup osakilpailuja sijoittuen jokaisessa osakilpailussa. World cupin kilpailusarjan finaalissa vuonna 2013 Donnperignon ja Kasprzak sijoittuivat kokonaistuloksissa kymmenen parhaan ratsukon joukkoon.

Vuonna 2013 Donnperignon voitti Tanskan koulumestaruuden. Samaisena vuonna Donnperignon voitti ensimmäisen kouluratsastuksen world cupin osakilpailun Odensessa. Tämän jälkeen Donnperignon jatkoi menestystä world cupin kilpailusarjassa sijoittuen jokaisessa osakilpailussa. Vuonna 2014 Donnperignon osallistui MM-kilpailuihin Ranskassa, jossa se sijoittui kaikissa osa-alueissa kymmenen parhaan ratsukon joukkoon.

Kasprzak on kuvaillut Donnperignonia loistavaksi opetusmestariksi. Donnperignonin kanssa Kasprzak on noussut lyhyessä ajassa kouluratsastuksen huipulle. Vuonna 2014 Donnperignon oli ratsastajansa kanssa FEI:n maailmanlistalla kymmenen parhaan kouluratsukon joukossa.

Kuvat copyright Annika Marjamäki