Königs Kronos KS 108

Königs Kronos KS (19.5.1993–30.8.2014) hyväksyttiin oriiden esitarkastuksessa jo nelivuotiaana. Ori keskittyi suurimman osan elämästään kuitenkin kilpailemiseen. Königs Kronos KS kantakirjattiin vuonna 2004 erinomaisten kilpailusaavutusten perusteella. Menestyksekkään kilpa-uransa jälkeen Kronos palasi kahdeksantoistavuotiaana takaisin kotitallilleen kasvattajansa Eeva-Liisa ”Tössä” Penttilän luo ja ehti silloin eläkepäiviensä lomassa toimia kolme kautta siitosoriina.

Kronoksen tärkein ominaisuus sijaitsee kasvattajakielellä sanottuna ”piilossa korvien välissä” – sama piti paikkaansa sen isän Königin’s Sohnin kohdalla. Isälle ja pojille (Königs Kronos KS ja Konstantinos KS) on yhteistä halu palvella ihmistä ja tehdä parhaansa mukaan kaikki, mitä pyydetään. Tällä ominaisuudella ne ovat päässeet pitkälle urheilussa. Kaikkien kolmen saavuttamiin tuloksiin on vaikuttanut merkittävästi myös se, että ne ovat päässeet alusta alkaen sopiville ratsastajille.

Esko ”Eki” Muttonen peruskoulutti Kronoksen ja aloitti oriin kilpailu-uran sen ollessa viisivuotias. Esteurallaan Kronos menestyi kansallisissa nuorten hevosten luokissa voittaen viisivuotiaana Kraft Cup-sarjan finaalin estekorkeuden ollessa 120 cm. Kuusivuotiaana ori menestyi 130 cm -luokissa.

Kuusivuotissyksyllä ori siirtyi Mikaela ”Fia” Lindhin ratsastukseen ja seitsemänvuotiaana aloitti menestyksekkään koulu-uransa voittaen heti ensimmäisen starttinsa vaativa A -tasolla ja voittaen seitsemänvuotiaiden Cupin kaikki osakilpailut ja sarjan finaalin. Kauden jälkeen ratsukko muutti Tanskaan ja sieltä käsin Fia ja Kronos nousivat aina GP-tasolle saakka. Yksi parhaista hetkistä oli Drammenin kansainvälisten koulukilpailujen GP-voitt useiden Tanskan kansallisten vaikeiden luokkien voittojen ja sijoituksien ohessa. Fian ja Kronoksen yhteinen taival päättyi kun Königs Kronos KS siirtyi Fian valmennettavan Camilla Plough-Jensenin omistukseen ja ratsastettavaksi. Parivaljakko voitti heti ensimmäisellä yhteisellä kilpailukaudellaan junioreiden PM-kultaa. EM-kilpailuissa ratsukko pääsi molempina vuosina finaalin sijoittuen kummallakin kerralla kymmenen parhaan joukkoon.

Kasvattajansa riemuksi ori palasi 18-vuotiaana “kotiin” KS-Tallille Hauholle viettämään eläkepäiviä sekä toimimaan siitosoriina. Hippokseen on rekisteröity kymmenen Kronoksen jälkeläistä vuosilta 2012–2014. ”Kronos näyttää jättävän oman ulkonäkönsä lisäksi estetammojen kanssa hyvää ”kotterilaista” hyppytekniikkaa ja koulutammojen kanssa hyvää tahtia ja lennokkuutta liikkeisiin, erityisen hyvää laukkaa. Ja tietysti hyvää ja herkkää luonnetta, mikä on ominaista tälle isälinjalle.” kertoi oriin kasvattaja Eeva-Liisa Penttilä. Kronos lopetettiin lyhyen sairauden saattelemana 22-vuotiaana ja on haudattu isänsä Königin’s Sohnin tapaan Annilan Tilan pihapiiriin kunniapaikalle. (Tössän ja Kronoksen yhteinen kuva on otettu vimeisenä kesänä, heinäkuussa 2014).