Roi du Ballet 82

Baletin kuninkaan, karismaattisen jalostusori Roi du Balletin (FWB) (14.4.1992-28.9.2012) parhaimpia saavutuksia kouluratsastuksessa ovat useat voitot ja sijoitukset kansainvälisistä Grand Prix -luokista. Eeva-Maija Lummikon kasvattama ja omistama ori hyväksyttiin jalostukseen Suomessa kaikkien aikojen parhaimmilla pisteillä. Lisäksi Roi hyväksyttiin myös ruotsalaiseen SWB-kantakirjaan ensimmäisenä Suomessa syntyneenä oriina.

Ruotsalainen emälinja
Roi du Balletin ruotsalainen emä Le Ballet (i. Urbino) edustaa SWB-tammalinjaa numero 62. Le Ballet tuotiin Suomeen emänsä Symfonin (i. Lansiär) rinnalla vuonna 1985 ja kantakirjattiin Suomessa II-palkinnolla vuonna 1989. Le Ballet kilpaili helpoissa kouluratsastusluokissa ja varsoi seitsemän varsaa, joista Roi du Ballet oli ensimmäinen. Tamma on palkittu jälkeläisistään jalostusarvokirjaimella AB. Roin emänemä Symfoni varsoi Suomessa vielä kolme jälkeläistä, joista yksi oli jalostukseen hyväksytty ori Mozart II (i. May Sherif).

Roi du Balletin isä on westfalen-ori Rothschild J (i. Ramiro), joka kilpaili vaativissa kouluratsastusluokissa. Rothschild J oli oman oritestinsä voittaja Medingenissä Saksassa 1984. Se tuotiin Suomeen ja kantakirjattiin oripäivillä ensimmäisellä palkinnolla vuonna 1987. Rothschild J on yksi Suomen merkittävimmistä jalostusoreista; se jätti yhteensä 197 jälkeläistä, joista kolme jalostukseen hyväksyttyä oria. Ori on palkittu jälkeläisistään A-palkinnolla. Rothschild J:lla on myös Saksassa jalostukseen hyväksyttyjä poikia.

Näyttely- ja kilpailumenestystä

Roi du Ballet syntyi vuonna 1992. Se esitettiin ensimmäisen kerran varsanäyttelyssä 1-vuotiaana, jolloin se arvioitiin kyseisen tamma- ja varsanäyttelyn parhaaksi ja palkittiin ensimmäisellä palkinnolla. Näyttelymenestys jatkui edelleen vuonna 1995, jolloin 3-vuotias ori esiteltiin Kasvattajapäivillä, missä se hyväksyttiin jalostukseen esitarkastuksessa ja palkittiin I palkinnolla.

Seuraavana vuonna se teki senaikaisen oritestin, eli askellaji-, este- ja kestävyyskokeen kiitolaukka- ja maastoesteosuuksineen, ja suoriutui testistä historian parhain kokonaispistein. Ori kantakirjattiin ensimmäisellä palkinnolla ja huikeilla rakennepisteillä 10-10-8-8-10=46, joista täydet kympit tulivat kohdista tyyppi, pää/kaula/runko ja raviliikkeet. Myöhemmin, vuonna 2005, ori kantakirjattiin myös Ruotsin SWB-kantakirjaan ensimmäisenä FWB-oriina.

Roi du Ballet teki merkittävän kilpauran kouluratsastuksessa. Se sijoittui toiseksi Breeders’ Prizessä vuonna 1998 ratsastajanaan Jyri Malmström. Tanja Ylikosken kanssa Roi siirtyi Tanskaan valmentautumaan ja sitä mukaa kansainvälisille kentille. Tanja ja Roi osallistuivat kerran myös SM-kilpailuihin, josta tuloksena kultamitali vuodelta 2002. Hicksteadin EM-kilpailuissa 2003 ratsukko sijoittui 24. tilalle ja oli hiuskarvan varassa kvaalautua Ateenan olympialaisiin, jotka valitettavasti jäivät haaveeksi. Ori palkittiin vuoden 2003 menestyneimpänä FWB-hevosena. Ratsukko edusti Suomea myös Hagenin EM-kilpailuissa 2005 ja voitti samana vuonna sekä henkilökohtaisen että joukkuehopean PM-kilpailuissa Vilhelmsborgissa 2005. Tanskalaisratsastaja Camilla Orloffin kanssa Roi du Ballet saavutti vielä junioreiden henkilökohtaisen PM-pronssimitalin ja PM-joukkuekultaa Ypäjällä 2007. Eläkepäivillään ori toimi omistajansa tyttären, Siina Lummikon, oppimestarina.

Menestyksekäs jalostusura
Kilpailu-uran ohella Roi du Balletia käytettiin jalostuksessa. Sillä on Suomessa vuosina 1996-2012 syntyneitä jälkeläisiä yhteensä 79 kappaletta ja Ruotsissa yksi. Jälkeläiset ovat menestyneet erittäin hyvin näyttelyissä, nuorten hevosten tilaisuuksissa ja Breeders’ Prize -kilpailussa. Kansallisella vaativalla tasolla ovat kouluratsastuksessa kilpailleet mm. Amorosa (ei. Lester), Armada (junioreiden SM-pronssia 2011, ei. Gurnemanz), Kiahan Renard (ei. Waldmeister), Robroi (ei. Matador II) , Rodin (SM-hopeaa 2008, ei. Domplatz), Show Me (ei. Pion) ja Tabu (ei. Lavallo). Näistä Amorosa ja Rodin esiintyivät myös kansainvälisillä kilparadoilla. Useita tammoja on kantakirjattu FWB-kantakirjaan I palkinnolla. Roi du Ballet palkittiin erittäin hyvistä jälkeläisistään vuonna 2007 jälkeläisarvokirjaimella A. Ori jätti jälkeläisiinsä erityisesti kaunista ulkomuotoaan ja hyvää raviaan.
Roi du Ballet on myös emänisänä monelle hienolle hevoselle, mm. tammalle Kom La Rondine (i. Lados), joka pärjäsi nuorena hyvin Kyvyt esiin -tilaisuuksissa ja kilpailee nykyisin Hollannissa esteitä 145cm tasolla.

Roi du Ballet siirtyi ikivihreille laitumille synnyinkodissaan Pyhärannassa 20-vuotiaana yhdessä 28-vuotiaan emänsä kanssa. Roi oli Eeva-Maija Lummikon ensimmäinen oma kasvatti ja hän myös omisti rakkaan hevosensa koko sen eliniän ajan.

Kuvien copyright Leila Kinnari-Wahren