Tamina

Cecilia Rydbeckin kasvattama Tamina kilpaili usean vuoden ajan ruotsalaisen Malin Baryard-Johnsonin kanssa esteratsastuksen huipulla. Cecilia Rydbeckin Hattulassa kasvattama tamma lähti jo varsana Suomesta Tanskaan ja päätyi lopulta Ruotsiin Malin Baryard-Johsonin ratsastettavaksi. Tamina oli pitkään korkeimmalla tasolla kilpaileva FWB-hevonen.

Ruotsalaiset lähtökohdat
Tamina syntyi vuonna 1993 ja rekisteröitiin Suomessa nimellä Suontaka Tamina. Taminan emä on Ruotsista Suomeen vuonna 1988 tuotu ruotsalainen tamma Tonigen, joka varsoi Suomessa kaksi tammavarsaa. Taminan emälinja pohjautuu ruotsalaiseen puoliverilinjaan numero 12, joka tunnetaan myös nimellä Gowia. Emälinjasta on useampi hyväksytty jalostusori, kuten Suomessa jalostukseen hyväksytty ori Waltzman.

Taminan isä on legendaarinen holsteiner-ori Ramiro, joka on vaikuttanut erittäin paljon saksalaiseen hevoskasvatukseen. Ramiron vaikutus hevosjalostukseen on ollut niin merkittävä, että sitä on kutsuttu vuosisadan oriksi. Jalostuskäytön lisäksi Ramiro kilpaili kansainvälisellä tasolla esteratsastuksessa ratsastajansa Fritz Liggesin kanssa.

Matka kohti Ruotsia
Taminan kasvattaja myi Taminan varsana Nina ja Stig Winqvistin kautta Tanskaan. Tanskasta Tamina päätyi Ruotsiin ja lopulta Malin Baryard-Johnsonin ratsastettavaksi. Baryard-Johnsonin ratsastettavana Tamina oli vuodesta 1999 alkaen. Parhaiten Tamina pärjäsi Baryard-Johsonin kanssa kansainvälisillä 140-150cm radoilla.

Vuonna 2011 Tamina kilpaili viimeisen kerran Malinin kanssa Göteborgin Horse Showssa ja siirtyi tämän jälkeen siitostammaksi. Urallaan Tamina voitti Malinin kanssa 1,6 miljoonaa ruotsin kruunua. Voittoja tuli kansainvälisistä kilpailuista 17 kappaletta ja sijoituksia yli 50.

Tamina on varsonut kaksi varsaa, yhden vuonna 2012 ja toisen 2014.

Kuva Leena Kahisaari